vineri, 25 mai 2018

PRO IMAGE expune 15 tablouri vivante care ilustrează vise și gânduri



De luni, 28 mai 2018, PRO IMAGE expune la Galeria de Artă “La Gard”, aflată sub patronajul Casei de Cultură “Mihai Ursachi” din Iași. O imagistică a viselor sau o realitate... ireală, folosește moda ca pretext pentru a încânta pasionații de gen, trecătorii, turiștii ori curioșii. Rostite de copii sau izbucnite din subconștient, modelate de rațiune, de moralitate și judecăți estetice, frânturile de gând și visele au fost developate fără coordonate de spațiu sau de timp. Afirmația că “oamenii pot fi păsări dacă vor”, dorința de a juca șah cu un cal adevărat ori trefle văzute în ochii unei pisici, sunt câteva dintre zicerile unor copii, ilustrate în laboratorul digital prin post-procesare computerizată a imaginii. Fiecare tablou virtual a fost creat de la zero. Din “așchii” ale realității au rezultat imagini cu noi valenţe artistice imposibil de surprins exclusiv de camera foto. Încă o dovadă că fotografia clasică este limitată de realitate, pe când cea conceptuală de imaginaţie. Ambele depind, însă, de viziune. Realismul imaginii iniţiale a fost pus în slujba iluziei, pixelii fiind modificaţi și asamblați pentru a încărca de sens fiecare foto-montaj. Au rezultat astfel noi povești digitale. 
Cele 15 tablouri vivante fac parte dintr-o foto-serie de zeci de lucrări, proiect încă în derulare. Se utilizează mijloacele foto-mecanice actuale: fotografiere digitală și post-procesare pentru efect pictural, suprarealist sau mistic. Metafore ale tumultului cotidian, aceste ilustrații au scene poetice diferite de cele realiste, cu valențe artistice adăugate pentru impactul vizual. Reunite sub titlul “Frânturi de gând”, aceste imagini invită privitorul să călătorească în propriul vis. 
Tot mai populară, fotografia înscenată are nevoie de timp pentru a fi pusă... în scenă, iar aceasta presupune muncă de echipă. Renumitul designer George Hojbotă a semnat întreaga vestimentație și accesorizarea, Ana Maria Țurcanu make-up-ul, Mihaela Grădinaru grafica, iar modele aparțin First Models
PRO IMAGE are un sfert de veac vechime în domeniul imaginii și un portofoliu impresionant de genuri fotografice. Radu Aneculăesi și Gabriela Doboș compun nucleul PRO IMAGE, agenție foto care a documentat fotografic și nașterea a două edificii esențiale pentru dezvoltarea Iașului și regiunii: ansamblul urbanistic Palas și noua pistă a Aeroportului Internațional Iași, alături de construcția Terminalului 3 al aerogării. 
Pasiunea pentru “pixelii altfel” fac pentru fotografii PRO IMAGE trecerea firească de la a ilustra moda dincolo de maniera contemporană până la imaginea de documentare și practicarea altor genuri fotografice. 

www.proimage.ro / Afiș: Cristian LUNGU


Niciun comentariu: